Savannhjärnan

Digital informationsträff idag för föräldrar till barn med adhd. Det mesta kände jag redan till, jag blir ju väldigt insnöad ibland och läser allt jag kommer över. Men det är alltid nyttigt att få höra olika formuleringar och inputs. 

Vid ett tillfälle ställde jag en fråga. Det var ca 70-75 personer uppkopplade och fastän jag inte såg dom så kände jag hur mitt ansikte hettade. Hatar det. Men frågan var viktig så det fick väl va så. Hur kan jag på bästa sätt förklara vad adhd är för ett barn på 5-7 år? Jag drog ner Gs ålder så svaret skulle bli så enkelt som möjligt. Hade såklart önskat att svaret skulle vara kristall klart från barnets perspektiv. Men det var ju väldigt likt det jag själv redan sagt: vi är alla olika. Vi fungerar olika och har olika behov. Barn med adhd kan ha behov om att få röra mer på sig, få flera små raster istället för en stor. 
Nåt sånt. 

Nu har jag & G redan haft pratet men jag vet inte om poletten föll ner för honom. 
Vi läste en bok som heter Jippie jag har adhd, den handlar om en pojke som heter Victor som bl.a. hatar att ha strumpor på sig. Bara det tyckte G var jätte kul för han själv rycker av sig strumporna varje chans han får och hans pappa heter samma sak. Fler relaterbara saker finns i boken men som vuxen vet vi ju vad adhd innebär och har förståelse för de karaktärsdragen (eller "läggningen" som de sa på informationsträffen. Men "läggning" för mig är nåt helt annat så jag föredrar "karaktärsdrag").
Efter boken frågade han lågt varför adhd finns. Mitt hjärta brast lite och jag visste inte hur jag skulle besvara annat än att det är hur hjärnan fungerar och det är olika för alla. Vad ger det svaret för en 6-7 åring? Nada. Blev så besviken på mig själv och mitt bristande föräldraskap i att kunna ge förståelse. Det svaret hjälper han inte på nåt vis. Jag relaterade såklart till min egna diagnos också men tror det förvirrade honom. 
Lyckligtvis var hans fina storebror med och sa att tackvare Gs hjärna så är han väldigt fantasifull, vilket B själv inte är enligt honom. 

Men det kommer bli bra det här. Han är en fantastisk liten kille med stort hjärta. Är väldigt lättsam, glad, hjälpsam och mer trygg i sig själv än vad de flesta är. Han är rätt så obrydd om vad andra tycker/tänker så länge alla har kul tillsammans. Min fina G 💚
(null)

1